Het drinken van thee vindt haar oorsprong in een eeuwenoude traditie en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Anno 2021 is thee een hip product dat aan een opmars bezig is. Thee drinken creëert een moment van genot, zorgt voor een gezonde pauze en dat past perfect in de tijdsgeest van vandaag. Wie is er niet op zoek naar een me-time moment waar je tot rust kan komen door een heerlijke en gezonde thee? Het is dan ook de meest gedronken drank na water!
Strikt genomen mogen we enkel van thee spreken als de blaadjes afkomstig zijn van de Camelia Sinensis plant. Er bestaan uiteraard ook lekkere aftreksels met andere kruiden, bloemen of fruit zonder blaadjes van deze plant maar dan spreken we over infusies (en dus niet over thee). Vandaar dat je op onze website ook fruit- of kruideninfusies kan terugvinden. Hier zit dus geen “echte” thee in en bevat dus geen cafeïne – eigenlijk theïne. Groene, zwarte, oolong en witte thee worden wel gemaakt van de Camelia Sinensis plant en zijn dus wel “echt” thee. Zij bevatten wel theïne waardoor je best oplet met grote hoeveelheden wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent.
Thee, een uniek product
Er zijn heel wat factoren die het eindresultaat en smaak van een thee bepalen. Zo bestaan er bijvoorbeeld verschillende soorten van de Camelia Sinensis theestruik. Verder leidt de teelt, streek, wijze van plukken, de periode van plukken, het type pluk en de manier van verwerken tot verschillen. Uiteindelijk zal ook de theeboer zijn eigen werkwijze hebben dat ook tot verschillen kan leiden. Dit maakt van de theeproductie echt vakmanschap!
Thee zetten
Het zetten van thee is geen exacte wetenschap omdat iedereen het eigenlijk kan doen naar eigen smaak en wens! Maar we geven toch graag enkele richtlijnen mee.
Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe bitterder de thee zal smaken. Dit is te wijten aan het feit dat de stof tannine vrijkomt vanaf 80 °C, en deze stof een bittere smaak afgeeft. Voor de volledigheid geven we graag mee dat tannine enkel in de bladeren van de Camelia Sinensis en Yerba maté zit en dus geen impact zal hebben bij fruit- of kruideninfusies.
Uiteraard spelen ook de trektijden en de hoeveelheid thee die jij gebruikt een rol bij de smaak van de thee. Hoe meer thee jij in je filter doet, en hoe langer je deze laat trekken, hoe sterker de smaak zal zijn. Ook hier kan je dus mee experimenteren om uiteindelijk jouw perfecte tas thee te zetten. Op onze theekokers en refills geven we uiteraard richtlijnen mee die je helpen bij het zetten van de ideale tas thee.
Het belang van water
Het spreekt voor zich: een tas thee bestaat uit voornamelijk water. Het belang van het “juiste” water is dus niet te onderschatten. Leidingwater is niet optimaal om een kwalitatieve tas thee te zetten. Leidingwater bevat namelijk veel mineralen en chloor en dit reageert met (de enzymen van de) thee waardoor de smaak verandert.
Welk water is dan ideaal? Water met een laag gehalte aan mineralen. Denk bijvoorbeeld aan Spa blauw. Uiteraard is flessenwater niet zo milieuvriendelijk. Zelf werken wij met water uit een waterfilterkan waarbij het water door een koolstoffilter loopt. Dit leidt al tot een veel betere tas thee en we houden rekening met het milieu!
Heb je hierover nog vragen? Shoot!